Vlogs

Boomwandeling Birkhoven, inheemse coniferen.

Boomwandeling Birkhoven, inheemse coniferen

Deze boomwandeling is in het landgoed Birkhoven. Ik ga kijken naar inheemse coniferen. In Nederland hebben we er drie; de grove den, de taxus en de jeneverbes. Door Birkhoven loopt een wandelroute van 2 is aangegeven met paaltjes met een gele streep.

In Birkhoven ligt een pinetum. Een pinetum is een verzameling van coniferen, een bomentuin. En hier zijn vooral uitheemse coniferen verzameld.

De grove den werd gebruikt voor mijnhout. Bijna alles aan een taxus is giftig. De jeneverbes is een smaakmaker.

De boomkijker kijkt

Ik vind het zo leuk, zo’n verzameling bijzondere coniferen. Deze boomwandeling ging over inheemse coniferen, de grove den, de taxus en de jeneverbes. Weet jij een van deze drie bomen te staan?

Begraafplaats, bomen brengen rust op een begraafplaats

Begraafplaats

Dit boomverhaal gaat over begraafplaatsen. Bomen brengen rust op een begraafplaats. Onder andere omdat dat een plek is waar bomen oud kunnen worden. En deze beuk doet dat ook.

Op een begraafplaats heerst rust. Deze boom is met rust gelaten. Je ziet hier een beuk die vrij is uitgegroeid, zonder snoeien of wat voor andere ingrepen dan ook. En wat je ziet is dat een beuk een brede eivormige kroon heeft. De kroon is best gesloten. En er zijn veel zigzaggende twijgjes.

Toen zeekapitein Carpentier overleed vond hij hier zijn laatste rustplaats. er werd een boom bij zijn graf geplant; een rode beuk. Overleden in 1829, dus deze beuk is bijna 200 jaar oud.

Inmiddels heeft deze beuk een omtrek van 7 meter 40!

De boomkijker kijkt

Op een begraafplaats staan vaak hele mooie oude bomen. Ga eens kijken.

Reactie, als bomen dicht bij elkaar staan, hoe reageren ze dan op elkaar

Reactie

Dit boomverhaal gaat over reactie. Als bomen bij elkaar staan, hoe reageren ze dan op elkaar?

In Kaatsheuvel staan een eik en een den dicht bij elkaar. De eik groeit naar het zuiden, naar het licht. De den lijkt een beetje tegen de eik aan te leunen.

In Driebergen staan een eik en een beuk op een helling. Misschien staan ze daarom wel zo scheef. De beuk draait om de stam van de eik heen. Waarom?

Als bomen tegen elkaar aan groeien dan proberen ze elkaar te omsluiten. Soms groeien bomen helemaal vast aan elkaar. Meestal zijn dat dan bomen van dezelfde soort. Dat verschillende soorten aan elkaar groeien heb ik nog niet veel gezien.

De boomkijker kijkt

Ken jij bomen die dicht bij elkaar staan en die op elkaar reageren?

Nummers, er staan vaak nummers op bomen.

Nummers

Dit boomverhaal gaat over nummers. Over nummers op bomen. En ik heb een hele verzameling. Vandaag laat ik jullie 1 tot en met 50 zien. Twee nummers ontbreken nog. Dus die heb ik zelf gemaakt op de computer. Weet jij welke nummers ik heb gemaakt? Aan het eind van deze vlog laar ik het zien.

Deze twee nummers heb ik dus zelf gemaakt. En alle andere nummers die bestaan allemaal echt.

De boomkijker kijkt

Weet jij ergens een boom te staan met nummer 19 of nummer 33? Wil je me dan een foto sturen voor mijn verzameling?

HEK, een boomverhaal over bomen die naast een hek staan

Hek, een boomverhaal over bomen die naast een hek staan.

Dit boomverhaal gaat over bomen die naast een hek staan. Hoe groeit een boom over een hek heen? En hoe reageren mensen daarop?

Bomen groeien over obstakels heen. Ze sluiten het hek als het ware in.

Voor de boom is het het beste als de bast weer aan elkaar groeit. Als dat niet gebeurd dan blijft het een zwak punt.

Als jet het hek nu weg zou halen dan maak je een gat in de boom. En dat gat is veel risicovoller dan een ingesloten hek.

De boomkijker kijkt

Ga op zoek. Waar groeit er een boom over een hek heen?

KLEUR

Kleur, door kleur zijn de bomen beter te zien

Mensen vragen waarom ik felle en lichte kleuren draag als ik film. Want mensen die van de natuur houden dragen toch vaak natuurtinten zoals groen en bruin?

Als boomkijker van Nederland wil ik graag dat mensen achter hun beeldscherm kunnen genieten van bomen. En dan is het de vraag of het handig is om groen en bruin te dragen. Ik laat zien waarom.

Onder bomen en in het bos is het vaak donker. Dan helpen lichte en felle kleuren om de plek goed te kunnen zien.

Bomen kunnen ontzettend groot zijn. Mijn lengte is de meetlat. Als je mijn lengte niet ziet dan weet je ook niet hoe hoog de boom is.

Om een boom helemaal in beeld te krijgen staat de camera soms ver weg van de boom. En dan is het fijn als je weet waar die stem nou toch vandaan komt.

De boomkijker kijkt

Als boomijker wil ik graag dat jullie thuis even kunnen genieten van bomen. En dus draag ik felle en lichte kleuren. Hoe is dat voor jou? Ben jij een natuurliefhebber en of draag jij graag natuurlijke kleuren?

BRAND,

Brand, hoe gaat het na 15 maanden

Dit boom verhaal gaat over brand. Deze boom heeft in brand gestaan. Hoe zou het met hem gaan?

Op 29 juli 2022. nu 15 maanden geleden, is de vlonder die onder deze boom lag in brand gestoken. De grote vraag was hoe heet de brand is geweest. Genoeg om de sapstroom te laten koken? want als de houtvaten en de bastvaten beschadigd zijn dan gaat de boom dood.

het is nu herfst en er zitten niet meer zoveel bladeren aan de boom. Maar het zijn wel bladeren van deze zomer. van de zomer na de brand.

Hoe zat het ook alweer? Wortels halen water en voedingsstoffen uit de grond. Dit gaat via de houtvaten omhoog naar de bladeren. De bladeren maken van dat water en C02 glucose. En dat gaat via de bastvaten omlaag naar de wortels.

Na de brand kwamen mensen meteen in actie. De boom werd beschermd. er werd gekeken wat de schade was en er werden plannen gemaakt.

Een van de plannen was om gezonde takken te enten op de gezonde wortels. Een transplantatie dus. Deze takken zouden gaan groeien. Dan worden ze gevlochten rondom de oude stam. Daarmee ondersteunen ze de oude stam. Helaas is geen van de geënte takken gaan wortelen. De scheuten die je ziet zijn uit de wortels zelf gekomen.

Een ander plan was om een verbinding te leggen tussen de gezonde wortels, de gezonde stam en de gezonde takken. Dat heet een bypass. Door die verbinding gaat water en voedingsstoffen. Langs de stam en naar de oude takken. De boom wordt gestimuleerd om langs de oude stam nieuwe wortels te maken. Deze wortels groeien aan elkaar en vormen na een aantal jaren een nieuwe stam die tegen de oude stam aan staat.

De boomkijker kijkt

Weet jij een boom te staan die gestimuleerd wordt om nieuwe wortels te maken?

NAT, kunnen bomen verdrinken?

NAT, kunnen bomen verdrinken?

Het is een regenachtige tijd. En mijn zus vroeg aan mij: kunnen bomen verdrinken?

Of bomen kunnen verdrinken hangt van van het soort boom. En of het altijd nat is of afwisselend nat en droog.

Wortels nemen water en voeding op uit de grond. En om dat te kunnen doen is er zuurstof in de grond nodig. Als de grond vol met water staat dan zit er geen zuurstof meer in de grond. En kunnen de wortels dus geen voeding meer opnemen.

Een wilg kan zo’n week of acht onder water staan. Daarna gaan de wortels rotten en verdrinkt de wilg.

Deze film is gemaakt aan de oevers van de Hollandse IJssel. Tot aan deze sluis is er eb en vloed en is het dus afwisselend droog en nat.

Langs de Hollandse IJssel kan het water wel twee meter hoog staan. Aan deze dikke wilg kun je zien dat deze boom daar dus tegen kan.

De boomkijker kijkt

Op wat voor soort grond leef jij? Is het droog, nat of afwisselend droog en nat?

boom wandeling van Boetzelaerpark

Boom wandeling van Boetzelaerpark

Deze boom wandeling gaat door het van Boetzelaerpark in de Bilt en is 1 kilometer lang. Hier staan zoveel bomen dat ik kies; ik kies om te gaan kijken naar de eiken.

Dit park in rond 1930 aangelegd en dat betelend dat alle bomen die we vandaag zien even oud zijn. Bijna 100 jaar.

De zomereik is een van de meest voorkomende bomen in Nederland. Een zomereik is een inheemse boom en dat zie je want van alle eiken die we vandaag zien is dit de dikste en de hoogste. Ik zoek even een blaadje.

Een oostenrijkse eik is wintergroen. Maar ook wintergroene bomen stoten zo nu en dan een blaadje af dus het lukt me vast om een blaadje te vinden.

Dit is een saanse eik. Een een spaanse eik is een natuurlijke kruising tussen een moseik en een kukrkeik.

Deze moseik staat tussen een groep beuken en is best moeilijk te vinden. De moseik dankt zijn naam aan de haren of mos of uitsteeksels aan de napjes van de eikel. En die heb ik kunnen vinden.

Een hongaarse eik kun je vermenigvuldigen door een stek maar ook door een ent. Aan deze bult kun je zien dat dit een geënte boom is. De bovenkant is de ent en de onderkant de onderstam.

Als ik kijk naar de bladeren van het opschot dat is dat geen kaukasische eik. Dus ik denk dat deze lijn de ent is.

De boomkijker kijkt

Vandaag heb ik 6 bijzondere eiken gezien. En ik denk dat ik hier nog een keer ga wandelen want er staan hier heel veel bijzondere beuken.

Hart

Hart

Dit boomverhaal gaat over het hart. Het hart dat er ooit was.

Deze boom zat en zit onder de zwammen en schimmels. Rond 2019 hebben de beheerders van dit gebied besloten om deze boom te kappen. Aan deze zijtakken is goed te zien dat het een treurbeuk was. Er is toen besloten om alleen het hart van de boom te kappen en niet de jonge bomen die er in een cirkel omheen staan.

Hangende takken van een treurbeuk raken soms de grond en dan wortelen ze soms. En daaruit kan een nieuwe boom ontstaan.

Aan de buitenkant likt het net alsof de top van de treurbeuk ontbreekt.

De boomkijker kijkt

Het hart is uit deze bomencirkel maar die bomencirkel is er nog steeds. Wat zou jij doen? Zou jij deze cirkel met bomen laten staan?