Vlogs

HEK, een boomverhaal over bomen die naast een hek staan

Hek, een boomverhaal over bomen die naast een hek staan.

Dit boomverhaal gaat over bomen die naast een hek staan. Hoe groeit een boom over een hek heen? En hoe reageren mensen daarop?

Bomen groeien over obstakels heen. Ze sluiten het hek als het ware in.

Voor de boom is het het beste als de bast weer aan elkaar groeit. Als dat niet gebeurd dan blijft het een zwak punt.

Als jet het hek nu weg zou halen dan maak je een gat in de boom. En dat gat is veel risicovoller dan een ingesloten hek.

De boomkijker kijkt

Ga op zoek. Waar groeit er een boom over een hek heen?

KLEUR

Kleur, door kleur zijn de bomen beter te zien

Mensen vragen waarom ik felle en lichte kleuren draag als ik film. Want mensen die van de natuur houden dragen toch vaak natuurtinten zoals groen en bruin?

Als boomkijker van Nederland wil ik graag dat mensen achter hun beeldscherm kunnen genieten van bomen. En dan is het de vraag of het handig is om groen en bruin te dragen. Ik laat zien waarom.

Onder bomen en in het bos is het vaak donker. Dan helpen lichte en felle kleuren om de plek goed te kunnen zien.

Bomen kunnen ontzettend groot zijn. Mijn lengte is de meetlat. Als je mijn lengte niet ziet dan weet je ook niet hoe hoog de boom is.

Om een boom helemaal in beeld te krijgen staat de camera soms ver weg van de boom. En dan is het fijn als je weet waar die stem nou toch vandaan komt.

De boomkijker kijkt

Als boomijker wil ik graag dat jullie thuis even kunnen genieten van bomen. En dus draag ik felle en lichte kleuren. Hoe is dat voor jou? Ben jij een natuurliefhebber en of draag jij graag natuurlijke kleuren?

BRAND,

Brand, hoe gaat het na 15 maanden

Dit boom verhaal gaat over brand. Deze boom heeft in brand gestaan. Hoe zou het met hem gaan?

Op 29 juli 2022. nu 15 maanden geleden, is de vlonder die onder deze boom lag in brand gestoken. De grote vraag was hoe heet de brand is geweest. Genoeg om de sapstroom te laten koken? want als de houtvaten en de bastvaten beschadigd zijn dan gaat de boom dood.

het is nu herfst en er zitten niet meer zoveel bladeren aan de boom. Maar het zijn wel bladeren van deze zomer. van de zomer na de brand.

Hoe zat het ook alweer? Wortels halen water en voedingsstoffen uit de grond. Dit gaat via de houtvaten omhoog naar de bladeren. De bladeren maken van dat water en C02 glucose. En dat gaat via de bastvaten omlaag naar de wortels.

Na de brand kwamen mensen meteen in actie. De boom werd beschermd. er werd gekeken wat de schade was en er werden plannen gemaakt.

Een van de plannen was om gezonde takken te enten op de gezonde wortels. Een transplantatie dus. Deze takken zouden gaan groeien. Dan worden ze gevlochten rondom de oude stam. Daarmee ondersteunen ze de oude stam. Helaas is geen van de geënte takken gaan wortelen. De scheuten die je ziet zijn uit de wortels zelf gekomen.

Een ander plan was om een verbinding te leggen tussen de gezonde wortels, de gezonde stam en de gezonde takken. Dat heet een bypass. Door die verbinding gaat water en voedingsstoffen. Langs de stam en naar de oude takken. De boom wordt gestimuleerd om langs de oude stam nieuwe wortels te maken. Deze wortels groeien aan elkaar en vormen na een aantal jaren een nieuwe stam die tegen de oude stam aan staat.

De boomkijker kijkt

Weet jij een boom te staan die gestimuleerd wordt om nieuwe wortels te maken?

NAT, kunnen bomen verdrinken?

NAT, kunnen bomen verdrinken?

Het is een regenachtige tijd. En mijn zus vroeg aan mij: kunnen bomen verdrinken?

Of bomen kunnen verdrinken hangt van van het soort boom. En of het altijd nat is of afwisselend nat en droog.

Wortels nemen water en voeding op uit de grond. En om dat te kunnen doen is er zuurstof in de grond nodig. Als de grond vol met water staat dan zit er geen zuurstof meer in de grond. En kunnen de wortels dus geen voeding meer opnemen.

Een wilg kan zo’n week of acht onder water staan. Daarna gaan de wortels rotten en verdrinkt de wilg.

Deze film is gemaakt aan de oevers van de Hollandse IJssel. Tot aan deze sluis is er eb en vloed en is het dus afwisselend droog en nat.

Langs de Hollandse IJssel kan het water wel twee meter hoog staan. Aan deze dikke wilg kun je zien dat deze boom daar dus tegen kan.

De boomkijker kijkt

Op wat voor soort grond leef jij? Is het droog, nat of afwisselend droog en nat?

boom wandeling van Boetzelaerpark

Boom wandeling van Boetzelaerpark

Deze boom wandeling gaat door het van Boetzelaerpark in de Bilt en is 1 kilometer lang. Hier staan zoveel bomen dat ik kies; ik kies om te gaan kijken naar de eiken.

Dit park in rond 1930 aangelegd en dat betelend dat alle bomen die we vandaag zien even oud zijn. Bijna 100 jaar.

De zomereik is een van de meest voorkomende bomen in Nederland. Een zomereik is een inheemse boom en dat zie je want van alle eiken die we vandaag zien is dit de dikste en de hoogste. Ik zoek even een blaadje.

Een oostenrijkse eik is wintergroen. Maar ook wintergroene bomen stoten zo nu en dan een blaadje af dus het lukt me vast om een blaadje te vinden.

Dit is een saanse eik. Een een spaanse eik is een natuurlijke kruising tussen een moseik en een kukrkeik.

Deze moseik staat tussen een groep beuken en is best moeilijk te vinden. De moseik dankt zijn naam aan de haren of mos of uitsteeksels aan de napjes van de eikel. En die heb ik kunnen vinden.

Een hongaarse eik kun je vermenigvuldigen door een stek maar ook door een ent. Aan deze bult kun je zien dat dit een geënte boom is. De bovenkant is de ent en de onderkant de onderstam.

Als ik kijk naar de bladeren van het opschot dat is dat geen kaukasische eik. Dus ik denk dat deze lijn de ent is.

De boomkijker kijkt

Vandaag heb ik 6 bijzondere eiken gezien. En ik denk dat ik hier nog een keer ga wandelen want er staan hier heel veel bijzondere beuken.

Hart

Hart

Dit boomverhaal gaat over het hart. Het hart dat er ooit was.

Deze boom zat en zit onder de zwammen en schimmels. Rond 2019 hebben de beheerders van dit gebied besloten om deze boom te kappen. Aan deze zijtakken is goed te zien dat het een treurbeuk was. Er is toen besloten om alleen het hart van de boom te kappen en niet de jonge bomen die er in een cirkel omheen staan.

Hangende takken van een treurbeuk raken soms de grond en dan wortelen ze soms. En daaruit kan een nieuwe boom ontstaan.

Aan de buitenkant likt het net alsof de top van de treurbeuk ontbreekt.

De boomkijker kijkt

Het hart is uit deze bomencirkel maar die bomencirkel is er nog steeds. Wat zou jij doen? Zou jij deze cirkel met bomen laten staan?

Astrid; bomen en mensen

Boomgesprek Astrid: bomen en mensen

Dit boomgesprek heb ik met Astrid Moors. Astrid is kunstenaar en ik ga naar haar toe omdat ze heel veel bomen tekent en schildert in haar werk.

Het gaat in haar werk vaak over de relatie tussen mens en natuur. Astrid, waarom kies je bomen om dit uit te beelden? Natuur zijn de bomen en bomen zijn de natuur. Zonder bomen geen natuur en andersom. En ik vind het ritme van de bomen fijn, de structuur van de stammen. Dat grafische. De mens is meer horizontaal en de bomen verticaal.

Dit is een huis ingepakt in aluminiumfolie tegen de bosbranden.

Een boom heeft een stam maar ook takken en wortels. Waarom teken je die niet? De takken teken ik wel, die zie je ook in andere werken. Wortels teken ik nauwelijks, en de bomen staan wel ergens. Hier is een werk waar de boom onder het schilderij begint dus daar zie je geen wortels. Boompjes die zijn afgezaagd hebben voor mij een mooie lading.

Het begon met rondjes. En daarna kwamen de bomen eroverheen. Omdat de bomen eroverheen kwamen werden de rondjes automatisch jaarringen. Dus ik heb ze opgevuld met hel veel dunne cirkeltjes. Jaarringen of vingerafdrukken, zo zou je ze ook kunnen noemen.

En ga jij naar een speciale plek om bomen te zoen of heb jij een lievelingsboom? Sinds kort heb ik een lievelingsboom; de Ginkgo biloba.

De boomkijker kijkt

En Astrid, wat zou jij mijn kijkers, boomkijkers, mee willen geven? Kijk naar de vorm lijkt me wel mooi, kijk naar het ritme en de lijnen. En heb respect voor de boom. Astrid: dankjewel voor dit boomgesprek.

Moerbei

Moerbei

Dit boom verhaal gaat over deze 140 jaar oude moerbei, een zwarte moerbei. Ik was op vakantie toen ik deze boom tegen kwam. ik had wel een camera en geen microfoon bij me. Daarom heb ik deze vlog achteraf ingesproken.

Deze boom is helemaal uitgezakt. Dat zie je vaak bij een moerbei. Waar is de oorspronkelijke stam? Hier dus, bij een zaailing van de esdoorn.

De uitgezakte stammen, of zijn het takken, zijn complete bomen geworden. Met een pijl geef ik de oorsponkelijke stam aan. Deze boom heeft meerdere liggende takken.

Deze liggende take lijkt wel dood. Er zit bijna geen schors meer aan. Ik denk dat de tak hier nieuwe wortels heeft gemaakt.

Een moerbei kan waarschijnlijk honderden jaren oud worden. In Nederland worden deze bomen vaak omgezaagd nadat ze scheef zijn gezakt.

De boomkijker kijkt

Is uitgezakt en scheef staan voor jou een reden om een boom toch om te zagen?

Brandhout

Brandhout

Dit boom verhaal gaat over en laan met platanen. Wat bijzonder is aan deze laan is dat de bomen meerstammig zijn. En dat zie jen iet veel bij platanen.

De plataan ken ik als een boom met een rechte hoge stam. En dat is bij deze bomen niet het geval. Deze bomenlaan kun je vinden in het Wandelbos Groenendaal in Heemstede.

Het verhaal achter deze bomen is de oorlog. In de tweede wereldoorlog hebben mensen deze bomen afgezaagd voor brandhout. En dan zie je dat de bomen zich herstellen en nieuwe takken vormen. Onder de grond zijn deze bomen 110 jaar oud, boven de grond 80 jaar.

De boomkijker kijkt

Deze meerstammige boom is geboren uit nood. Uit noodzaak om brandhout te hebben. En tegenwoordig is het mode om een meerstammige boom in je tuin of in het park te hebben. Wat staat er in jouw tuin? Een meerstammige boom?

Adam en Eva

Adam en Eva

Dit boomverhaal gaat over Adam en Eva. Adam en Eva zijn allebei ongeveer 380 jaar oud. Echte veteranen. Want een zomereik in Nederland kan 500 tot 900 jaar oud worden. Het is onbekend waarom deze bomen zo heten.

Er wordt van alles aan gedaan om deze bomen gezond te houden. Ze zijn alle twee aan de grond vastgemaakt met kabels. Het doel is dat ze niet omvallen.

Adam heeft een hele zware zijtak. Om te zorgen dat deze tak niet afbreekt is er een paaltje onder gezet.

Ken je die plaatjes waarin de levensloop van mensen is getekend? Van baby tot bejaarde? Dit is zo’n plaatje maar dan voor bomen. En bomen worden ook kleiner in de laatste levensfase. Dat kleiner worden dat gebeurd meestal door dat de zwaarste takken afbreken. Een afgebroken tak maakt hele lelijke wonden. Het voordeel van een tak afzagen is dat je schonere wonden krijgt.

Boomchirurgen begeleiden dat kleiner worden door de grotere takken en de top af te zagen. Dat heet veteranensnoei. Get ziet er heel drastisch uit. Maar de boom maakt daarna nieuwe takken en de kroon blijft wat kleiner.

De boomkijker kijkt

Staat er bij jou in de buurt een boom die net zo is gesnoeid zoals Adam en Eva?