verzameling

verzameling

Dit lijkt wel een verzameling van allemaal stukken boom . En dit boom verhaal gaat over; hoe zit deze verzameling in elkaar.

Waarschijnlijk is deze verzameling begonnen als 1 boom.

Deze zomereik staat in de Loonse en Drunense duinen. En dat is een gebied met stuifzand. Bomen kunnen onder het zand verdwijnen maar boomwortels kunnen ook uit het zand tevoorschijn komen. Mijn vraag is; wat is dit nou? Is dit een stam of een wortel? Of is het misschien alle twee wel eens geweest. En dit zullen wortels zijn. Een boom op pootjes.

Dit stuifzand werd zo groot aan het einde van de Middeleeuwen dat het de dorpen in de buurt bedreigde. De bewoners deden twee dingen. Ze maakten wallen van zand en op die wallen plantten ze eiken. Met de bedoeling dat het stuifzand niet groter zou worden. Het kan zijn dat deze eik toen geplant is. En als dat zo is dan zijn de wortels van deze boom ongeveer 500 jaar oud.

En die eiken die werden geplant die werden gebruikt als hakhout. Want eikenhout daar kun je ontzettend veel dingen mee doen. Na dat hakken loopt een boom gewoon weer uit. De takken zijn zo dik omdat er sinds 1930 niet meer gehakt is. Een een ander resultaat van dat hakken dat zijn deze grillige vormen.

De boomkijker kijkt

Ik vind het zo leuk dat je iets van de geschiedenis van een boom af kunt lezen. Ken jij een boom die zo beïnvloed is door de plek waar hij staat?