Boom met een naam (2:10)

Boom met een naam

Bomen hebben Latijnse namen. Waar zijn die ingewikkelde namen voor nodig? En waar komen die namen vandaan? Hoe komt bijvoorbeeld deze boom met zijn gestippelde en gestreepte blad aan zijn naam?

De eerste naam van een boom is de geslachtsnaam. En in dit geval is dat Acer, in het Nederlands de esdoorn. De geslachtsnaam schijf je met een hoofdletter.

De tweede naam van een boom geeft de soort aan. De soortnaam zegt iets over een bijzonder kenmerk van de boom. Bijvoorbeeld een vorm, of de herkomst. De soortnaam van deze boom is pseudoplatanus in het Nederlands wordt het dan de gewone esdoorn. De naamgever vond deze boom blijkbaar op een plataan lijken. De soortnaam schrijf je met een kleine letter.

De derde naam van een boom geeft de cultivar aan. Een cultivar is een spontane verandering. Als iemand die verandering ontdekt en ermee gaat kweken en als dan blijkt dat de verandering blijvend is, dan heb je een cultivar. Bij deze boom is de verandering de spikkels en strepen op het blad. In het jaar 1806 heeft een Belg deze blaadjes met spikkels en strepen gevonden. Hij heeft deze boom vernoemd naar koning Leopold. De derde naam van deze boom is ‘Leopoldii’. En deze derde naam schrijf je met een hoofdletter en tussen aanhalingstekens. In het Nederlands is het: gevlekte gewone esdoorn.

Bomen komen over heel de wereld voor. In verschillende landen hebben bomen verschillende volksnamen. Door de wetenschappelijke namen kunnen wetenschappers en handelaren onderling en met elkaar communiceren.

De boomkijker kijkt

Weet jij wat de Latijnse naam is van de boom in jouw tuin?