Bomen wandeling Overtuin, oude rode beuken (1:45)

Bomen wandeling Overtuin, oude rode beuken.

Deze bomen wandeling gaat door de Overtuin in Oranjewoud. Dit park bestaat al sinds 1602 en is verschillende keren gemoderniseerd. En daarbij zijn oude rode beuken blijven staan. Daarom gaat de boomkijker hier wandelen: om die oude reuzen te zien.

Er is geen uitgestippelde route. Een leuke wandeling is met de klok mee om de grote weide. Die route is ongeveer 900 meter lang. Let op: de paden zijn onverhard. Verdwalen lukt niet want bij het hek is de enige ingang.

Wat is rood? Als je kijkt naar de bladeren van beuken dan zit daar heel veel variatie in kleur in. Van groen naar rood met verschillende tussenkleuren.

Beuken hebben een gladde stam. Maar dat is niet altijd zo. In de vlog is een voorbeeld van een beuk die allemaal bobbels en knobbels heeft. En het is onbekend waarom. Het kan ouderdom zijn en ook dat deze beuk ooit beschadigd is.

De bast van een beuk kan niet zo goed tegen direct zonlicht. De stam van deze boom wordt beschermd met jute. Ik denk dat er vlak bij deze boom een andere grote boom heeft gestaan. Door deze om te kappen kwam de stam opeens in het zonlicht te staan.

De boomkijker kijkt.

Allemaal rode beuken, allemaal oud en allemaal verschillend.

Wil jij deze rode reuzen zien? Ga dan wandelen in de Overtuin.