deze bomen zijn geknot

deze bomen zijn geknot

Die boom links is niet geknot en die bomen rechts zijn geknot. Ze hebben een hele andere vorm. Voor mij vallen die bomen extra op.

Bomen geven soms een bijzondere plek aan in het landschap. Als teken, als kenmerk van: hier is iets aan de hand. En of dat bij deze bomen zo is dat weet ik niet. Wat ik wel weet is dat aan de ene kant van de sloot de oude gemeente Horn lag en aan de andere kant van de sloot de oude gemeente Haelen.

Hij heeft best wel een dikke stam, deze eik. Ik ga hem opmeten: de stamomtrek is 2,90 meter. Als zo’n wintereik geknot wordt, dus de takken eraf worden gezaagd, dan heeft hij het jaar daarop minder knoppen. En daardoor minder bladeren en daarmee minder diktegroei. Want een boom heeft bladeren nodig om te kunnen groeien. Het is van knoteiken bekend dat ze na het knotten een of twee jaar interen op hun reserve. De stam van een geknotte boom is dus minder dik dan van een boom met een gelijke leeftijd die niet geknot is.

De meeste knotbomen die ik ken zijn veel lager geknot. Deze is heel hoog geknot. Ik denk de eerste knot op een meter of vier en de tweede op vijf of zes meter. Dit zijn grensbomen dus die wil je van verre zien. En ik denk dat dat de reden is waarom ze zo hoog geknot zijn. Deze bomen geven een oude historische grens aan en dat moest je wel kunnen zien.

De boomkijker kijkt.

Op allerlei manieren kun je een speciale plek duidelijk maken, laten zien. En hier is dat gebeurd met knotbomen. Ken jij een knotboom die een speciale plek aangeeft?