bomen 60 jaar oud

Bomen 60 jaar oud

Dit jaar ben ik 60 jaar geworden. En ik vroeg me af: hoe groot is een boom van 60 jaar? Ik ga het onderzoeken. het resultaat zet ik in een grafiek. Horizontaal staat de omtrek van de boom in centimeters en verticaal staat de hoogte van de boom in meters.

Ik ga kijken naar hele normale bomen zoals een populier, een eik en een es.

De plaats waar een bom staat heeft natuurlijk invloed op hoe de boom groeit. Daarom staan al deze bomen in het gras.

Bij bomen is het plantjaar vaak bekend. En als een boom geplant wordt dan is hij natuurlijk al een paar jaar oud. Dus de bomen die je hier ziet zijn iets ouder dan 60 jaar.

En dit is het resultaat. een es van ongeveer 16 meter hoog en met een omtrek van 245 centimeter. Een eik van ongeveer 18 meter hoog en met een omtrek van 195 centimeter. En een populier va ongeveer 24 meter hoog en met een omtrek van 370 centimeter. Mijn conclusie? Mensen zijn kort en dun in vergelijking met een boom. In ieder geval veel korter.

Boompje groot plantertje dood? Nou nee, na 60 jaar zijn deze bomen al heel groot.

De boomkijker kijkt

Ken jij een boom die net zou oud is als dat jij bent?