Boom met afgezaagde tak (1:40)

Boom met afgezaagde tak

Een boom wil een wond zo snel mogelijk sluiten. En daar heeft hij twee manieren voor. De eerste is het afsluiten van de houtvaten. Daardoor kunnen water en schimmels niet in de boom komen. Dit kun je niet zien met het blote oog. De tweede is het maken van nieuw hout dat over de wond heen groeit. En; dat kan goed gaan en ook fout gaan.

Dat nieuwe hout heet wondhout. Dat wondhout groeit over de wond heen en dat levert prachtige beelden op. En er is een hele mooie naam voor: wondweefselwal.

Als je een tak van een boom af wil zagen, zaag dan niet in de takkraag. De takkraag is het meer verdikte stuk tussen de stam en de tak. In de takkraag zit de meeste groeikracht om de wond af te dekken met nieuw hout.

Als het lang duurt voordat de wond dicht is, dan droogt het hout uit. Kijk maar naar de scheuren, dat komt door uitdrogen. Door die scheurden is het mogelijk dat water en schimmels in de boom komen. En dat is niet goed. Het gaat rotten en uiteindelijk kunnen er zelfs paddenstoelen gaan groeien.

De boomkijker kijkt

Zoek eens een boom waar een tak vanaf is gezaagd. Hoever is de boom met het sluiten van de wond?